- Ez egy évértékelő interjú, és ennek az évnek az első fele máris sikert eredményezett, és nem is feltétlenül csak a pályán. Milyen munkát jelentett ez a kezdeti időszak?
- Valóban, sikerült megnyerni az NB II. Keleti-csoportjának a küzdelmeit, aminek nagyon örültem. Az ezután következő osztályozó ugyan kicsit izgalmasan alakult, de végül mégis hozni tudtuk azt, amit előzetesen elterveztünk, és pozitív érzelmekkel tudtunk elmenni a nyári pihenőre. Ami a hátországot illeti, az NB II.-ben korosztályos csapatokat még nem kellett indítanunk, de már akkor toboroztuk a gyerekeket és elindítottuk az edzéseket. Itt az volt a célunk, hogy próbáljunk meg egy olyan utánpótlást felépíteni, ami az NB I. felépítményéhez kötelezően hozzá is tartozik, de ne legyünk ráutalva senkire. Emellett azokat a gyerekeket, akiket be tudunk vonni a rendszerbe, kulturáltan, a tehetségüket kihasználva tudjunk versenyeztetni.

- Mit jelent ez a gyakorlatban?
- Már ekkor volt hozzávetőlegesen ötven gyermekünk, akik rendszeresen jártak edzésre. Őket két korcsoportban - U13-ban és U15-ben - versenyeztettük az elmúlt szezonban. Az NB I.-be jutással párhuzamosan nyártól minden korcsoportban megfelelő létszámmal megvannak a fiataljaink. Ez egy örömteli fejlődési szakasz, innentől kezdve a szakmai hátteret is hozzá kellett rendelni az igényekhez. Jelenleg nagyjából nyolcvan gyerek látogatja az edzéseinket, akikkel öt edző dolgozik. Kundrák Gáborné és Szajkó Tímea foglalkozik az előkészítő csoporttal. Dr. Szabó Éva (a klub sportigazgatója - a szerk.) dolgozik az U13-as, az U17-es és az U19-es korosztállyal, de utóbbi kettőnél segít neki Kovács Edina is. Az én feladatom az U15-ös, valamint az U21-es juniorcsapat edzése, ők az NB II.-ben szerepelnek, és mellettük természetesen az NB I.-es felnőtt gárda irányítása. Úgy gondolom, nehéz év volt ez, hiszen a nulláról indulva ki kellett alakítani az egész rendszert, és a napi három edzés megtartása mellett a hétvégéken meccseket is játszottunk.

- Érzékelhető a fejlődés?
- Az NB II.-es csapatunk eddig megállta a helyét, példaként említeném a Kecskemét elleni fokmérőnek számító mérkőzéseket. Az áprilisi izsáki osztályozón nagy csatában 3:2-re győztünk, míg legutóbb ugyan 3:1-re kikaptunk, de egy nagyon jó, és igazán kulturált játékot mutattunk, immár a felnőttek nagy részét nélkülözve. Az NB I.  jóval erősebb lett, mint a korábbi években. Az Extraliga pedig bitang erős, ott idegenlégiósok nélkül már nem is lehet érvényesülni. Az a célunk, hogy az utánpótláscsapataink a saját versenyeiken megállják a helyüket, teljesülni látszik. Hangsúlyozom, a gyermekeink nagy része szó szerint az alapoktól kezdte, ez azért nem kis hátrányt jelentett az ellenfeleinkkel szemben. A röplabdában is el kell telnie legalább egy-másfél évnek, amíg kialakulnak azok az alapvető technikai készségek, amelyeket később tud alkalmazni a játékos mérkőzésen is. Az idei évben már minden korosztályos csapatunknak volt sikerélménye. Két-három éven belül el szeretnénk érni azt a szintet, hogy a nálunk szereplő fiatalok az NB I.-es csapatok utánpótlás gárdáival abszolút versenyben legyenek. Ez eddig is sok munkát jelentett, és ezután talán még többet kell dolgoznunk, de örömmel tesszük.

- Az infrastrukturális háttér adott mindehhez?
- A megnövekedett csapatszám természetesen több edzésszámot is jelent. A szezon elején jelentett némi feladatot, megtalálni azokat a termeket, ahol edzhetünk, de ez is megoldódott. Ráadásul Miskolcon a létesítményhelyzet várhatóan javulni a fog a közeljövőben, hiszen több tornatermet is építenek, illetve felújítanak. A TAO-támogatásnak köszönhetően az eszközparkunk is folyamatosan fejlődik. A szakmai munkát is próbáljuk erősíteni, akár konferenciák látogatásával, akár helyi szinten egymást segítve.

- A kirakatban a felnőttek az NB I.-ben szerepelnek. Tizenkét mérkőzést játszottatok eddig, elégedett vagy az eddig elért eredményekkel?
- A minimális célunk az, hogy bennmaradjunk az NB I.-ben. Úgy tűnik, hogy ennek az elvárásnak meg fogunk tudni felelni. Nyáron miskolci kötődésű játékosokkal erősítettük meg a keretünket. Bertók Bettina Jászberényből, Kundrák Eszter Nyíregyházáról tért vissza, utóbbi az ifjúsági válogatottban is játszott, Sitkey Mariann pedig Kaposváron csapatkapitány volt, ő egy nagyon jó mentalitású játékos, sokat segít nekünk. Mellettük a tehetséges Dömsödi Tamara szintén Nyíregyházáról tért vissza, de ő még serdülő korú. Büszkén mondhatom, hogy talán az egész mezőnyben az egyetlen csapat vagyunk, amelyben kizárólag helyi kötődésű játékosok szerepelnek, ez azért mindenképp kuriózum a mai világban. Ha az anyai örömök elé néző Szabó Barbara nem esett volna ki a keretünkből, akkor még előrébb állhatnánk a tabellán. Barbira elsősorban feladóként számítottam volna az idén, ő a tapasztalatával sokat segíthetett volna, de így sem vagyok elégedetlen. A két konkurens csapat, a Palota és a TFSE ellen minden eddigi mérkőzésünket megnyertük. Ha még egy lapáttal rá tudnánk tenni, akkor az előttünk jelenleg egy győzelemmel többet számláló Gödöllőt is megelőzhetnénk. A Magyar Kupában a 32 közé még bejutottunk, a 16 közé jutásért vívott párharcban az MTK már nagy falatnak bizonyult számunkra, de tapasztalatszerzésnek kiválóak voltak azok a találkozók is.

- Milyen reményekkel várjátok a folytatást?
- Ugye nyolc csapat alkotja az NB I.-et, a három körös alapszakasz huszonegy fordulójából tizenkét meccset játszottunk le eddig és a hatodik helyen állunk. Az ősztől nyolccsapatos Extraligába valószínűleg a két kiemelkedő csapat, a Kaposvár és az MTK fog felkerülni a szezon végén. Ha tartjuk a jelenlegi pozíciónkat, akkor a playoffban a hozott eredményeinkkel ki tudjuk vívni a bennmaradást. Ha így lesz, akkor a nyáron néhány játékossal megerősödve - elsősorban feladó poszton, és mellette egy-két jó ütővel - még nagyobb célokat is kitűzhetünk magunk elé, és harcba szállhatunk akár az Extraligába jutásért is, de ez még a jövő zenéje. És ha már a következő esztendő szóba került, itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy eredményekben gazdag, boldog új esztendőt kívánjak minden kedves szurkolónknak és támogatónknak egyaránt! Köszönjük az egész éves bíztatást!