- Hogyan értékeled a csapat alapszakaszban nyújtott teljesítményét?
- A Magyar Kupa döntője és az egész alapszakasz azt bizonyította, hogy nagyon kiegyenlített az idei magyar bajnokság. Sok csapat azzal, hogy nem vett részt a nemzetközi küzdelmekben, olyan előnyre tett szert, amit jól tudott kamatoztatni az alapszakaszban, és ennek megfelelően rengeteg meglepetés született. Nagyon oda kellett tennie mindenkinek magát, hogy be tudja biztosítani a helyét.

Tavaly is másodikak lettünk az alapszakaszban. A Sopron a játékoskerete alapján kimagaslik ebből a mezőnyből, úgyhogy mi ezzel a hellyel a lehetőségekhez képest a maximumot hoztuk ki magunkból. Tehát abszolút elégedett vagyok a helyezéssel. Igazából ez csak a középső állomása a magyar bajnokságnak. Ha ezt a helyet meg tudjuk őrizni és éremért játszunk a végén, akkor van jelentősége és értéke. Mivel a bajnoki döntő nagy valószínűséggel a következő szezonban is euroligás, vagy selejtezős helyet érhet, ezért azon dolgozunk, hogy idén is megadasson nekünk ez a lehetőség.

A Sopron elsősége abszolút nem forgott veszélyben az alapszakaszban. Mi a második helyünket stabil hazai pályás szereplésünkkel meg tudtuk tartani. Bár volt olyan mérkőzésünk, főleg a Cegléd elleni idegenbeli vereségre gondolok, ami nagyon fájt, gyönyörűen kompenzált a csapat, például a Szekszárd idegenbeli legyőzésével.

A Csata és a Szekszárd nyújtotta még a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt a többi csapat közül. Szerintem az első négy helyezett várható volt, viszont az 5-8. helyért óriásit harcoltak. A szezon meglepetéscsapata egyértelműen a TFSE-MTK. Ők újoncként nagyon szép alapszakaszt produkáltak és a Magyar Kupában is megmutatták oroszlánkörmüket, hiszen szoros meccsre kényszerítették a Sopront az elődöntőben.

- Milyen várakozásaid vannak a rájátszással kapcsolatban?
- Nincsen lefutott párharc. Mi azzal a PEAC-al kerültünk össze a negyeddöntőben, akivel kétszer találkoztunk az Európa Kupában (hiszen egy csoportban voltunk) és kétszer  az alapszakaszban. Mind a négy mérkőzést megnyertük, ebből több is nagyarányú győzelem volt. De ez már történelem, nem szabad ezzel számolnunk. Nem lebecsülve ellenfelünket, de a továbbjutás egyértelmű elvárás a csapat felé. Ha ezt két mérkőzésen belül megoldjuk, több időnk marad felkészülni a bajnoki elődöntőre. Valószínűbb, hogy a PEAC után a Szekszárddal fogunk összecsapni. Bár nekik sem lesz könnyű ellenfele, hiszen vagy Zalaegerszeggel vagy az előbb említett TFSE-MTK-val kerülnek össze a negyeddöntőben.

- A PEAC együttese mennyire számít erős ellenfélnek?
- Hullámzó volt a teljesítményük, a sok sérülés és betegség rányomta a bélyegét az alapszakaszuk  meccseire. De nem szabad elfelejteni, hogy egyedüli csapatként meg tudták verni a Sopront. A Magyar Kupában nem tudtak élni a hazai pálya előnyével.  Ugyanazzal az elánnal, fegyelmezettséggel és akarattal kell játszani ellenük, ahogy megtettük az eddigi mérkőzéseink során.

- Elhalasztották a 3x3-as olimpiai selejtezőt, hogyan fogja ez befolyásolni a rájátszás programját?
- Nagyon sok verzió volt a playoffra. Mielőtt a Sopron befejezte volna az euroligás szereplését, kérdőjeles volt, hogy az Európa Kupában folytathatja-e játékát. Most, ha ez lenne a helyzet, nem tudnám, hogyan tudjuk befejezni ezt a szezont. Hiszen a légiósok közül sokakat érint a május eleji kötelező megjelenés a WNBA edzőtáborában, tőlünk Shatori Walker-Kimbrough is így készül. A cél az, hogy a lehető legrövidebb időn belül próbáljuk lezárni a szezont. Azzal, hogy a 3x3-as indiai selejtező helyszín és időpontváltozáson megy keresztül, ezzel kapcsolatban FIBA határozat még nem született, de alaposan megbolygatja a menetrendet.

Készítettünk egy olyan forgatókönyvet, ami abszolút tartható. Jelen pillanatban Szolnokon edzőtáborban készül Cyesha Goree, Medgyessy Dóra és Katona Szidónia is, aki segíti a 3x3-as olimpiai kvalifikációra készülő magyar válogatott felkészülését. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy március 18-án, szerdán fogjuk elkezdeni a rájátszást, két győzelemig megy a negyeddöntő és az elődöntő, majd három győzelemig a döntő. Biztosat azért nem tudok ezzel kapcsolatban mondani, mivel a koronavírus alaposan átírja az egész világ és az európai sportesemények és kulturális eseménynek programját. Nem tudni, hogy mi fog történni. Az is elképzelhető, hogy ez az egész selejtező elmarad. Én úgy gondolom, hogy meg lesz tartva, de a legvalószínűbb, hogy a Hősök terei utolsó selejtező előtt, lesz egy másik selejtező az indiai helyett. Könnyen elképzelhető, hogy ennek is Magyarország fog otthont adni. Mi erre a verzióra készülünk. További opció lehet, abban az esetben, ha elmarad a selejtező, akkor nem két győztes mérkőzésig, hanem három győztes mérkőzésig menjen a döntő - amit mi kértünk - és be is került a versenykiírásba.

Ez az egész szezon most az alkalmazkodásról és rögtönzésről szól. A 3x3-as válogatott és a sok sérült miatt, azt gondolom, hogy mi voltunk az egyik leginkább érintett csapat. Most a körülményekhez és nem a csapaton belüli történésekhez kell igazodni. Több klub is kérte, hogy a junior döntő alatt, ami jövő hétvégén lesz Budapesten, ne legyen bajnoki play-off, mivel jó pár csapat játékosa érintett, akik a felnőtt bajnokságban is komolyabb szerepet kapnak. Az U18-as válogatott szövetségi kapitányaként nyilván nekem is egyértelműen jobb lenne, ha minden játékos tudna szerepelni, hiszen ezzel zárják az utánpótlás szereplésüket és megmutathatnák, hogy igazi tétmérkőzéseken, ki-milyen eredményt képes nyújtani. Sajnos ezt nem tudjuk elkerülni, így lesz a junior döntő alatt is  mérkőzés.

Mindenesetre - jelen állás szerint - március 18-án szerdán hazai pályán játszunk a PEAC-al és 21-én fogunk Pécsett játszani. Egyelőre minden nagyon képlékeny és amíg nincs hivatalos közlemény a programmal kapcsolatban, addig nem is lehet lefixálni ezeket a mérkőzéseket. Annyit tudunk megígérni, hogy abban a pillanatban, amint megtudjuk a pontos menetrendet, azonnal tájékoztatjuk szurkolóinkat.