Az új, közel 3500 fő befogadására alkalmas multifunkciós sportcsarnokot a DVTK Kosárlabda Kft. az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) támogatásában és a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) által határozattal biztosított TAO-forrásból a DVTK Edzőközpont mellett, a 2018-ban a nemzetközi zsűri által az Év stadionjának választott DVTK Stadiontól dél-nyugatra építi fel.  A sportcsarnok kivitelezési költsége - az eredményes közbeszerzési eljárást követően - közel 5 milliárd forint.

Az alapkőletételt követően a kivitelezés azonnal megkezdődik, és a tervek szerint 2020 végén vehetik birtokba a DVTK felnőtt és utánpótlás korú sportolói. 

A csarnok Miskolcon biztosítja nemcsak a kosárlabda, hanem több, teremben űzhető sportág (röplabda, kézilabda, futsal) létesítményszükségleteit is. Ezen kívül a DVTK egyéb egyéni és csapatsportágai (asztalitenisz, judo, muaythai, birkózás) is használhatják, és akár nagyobb versenyeknek (kontinensbajnokságok és világversenyek) is otthont adhat.

Az ünnepélyes eseményen a DVTK Stadion VIP termében beszédet mondott dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, az Aluinvent DVTK társadalmi elnöke, Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára, Alakszai Zoltán, Miskolc MMJV jegyzője és Szabó Tamás, a DVTK főtitkára.

 

- A mai alapkőletétellel kezdődő beruházás jelentősen hozzájárul Miskolc sportéletéhez, és újabb bizonyítéka annak, hogy Magyarország Kormánya számára milyen fontos az ország jövőjét formáló, polgárai egészségét védő, XXI. századi követelményeknek megfelelő sportlétesítmények építése és fejlesztése - mondta köszöntőjében dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. - Miskolc egy sportos és sportszerető város, ahol megannyi létesítmény újult meg, és épült az elmúlt időszakban. Sokan járnak a futball, a kosárlabda és a jégkorong-mérkőzésekre, és rendszerint hangosan biztatják kedvenceiket. A lelkesedés által keltett hangulat is része a sporteseményeknek és a város életének. A multifunkcionális sportcsarnok is a szurkolók örömére épül, a 3500 férőhely az ország egyik legnagyobb ilyen jellegű létesítménye lesz.
Diósgyőrben hatalmas fejlődés történ a sportolás körülményeiben, alig telt el egy hét a DVTK Medical Center és Birkózóterem avatása óta, ma pedig egy újabb alapkövet helyezhetünk el.
Örömmel mondhatjuk el, hogy növekszik az aktív sportolók száma hazánkban, ami azért is fontos, mert ez egy kiváló eszköz az egészség megőrzésére. Magyarország sportnemzet, büszkék vagyunk az elért sikerekre, a példaképekre. De azt is szeretnénk, hogy sportnemzetből sportoló nemzetté váljunk. Ennek alapját a hasonló beruházások jelentik, ami egyenes út az utánpótláskorú sportolók számának bővítéséhez.
Jó munkát kívánok az építőknek, és bízom benne, hamarosan együtt szurkolhatunk a DVTK Multifunkcionális Sportcsarnokban!

- Egy nemrégiben történt hasonló létesítmény ünnepélyes átadóján a miniszterelnök úr azt mondta, hogy a magyar közéletben és sportvezetésben „egyfajta kötelező álszerénység” van, és „amikor siker van, van egy elvárás, hogy úgy kell csinálni, mintha kisebbek lennénk. Ez baj, ha van mire és kire büszkének lenni, igenis legyünk büszkék!” - jelentette ki a miniszterelnökünk - elevenítette fel Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, az Aluinvent DVTK társadalmi elnöke. - A DVTK Multifunkciós Sportcsarnok alapkőletételén engedjék meg, hogy megelőlegezzem ezt a büszkeséget. A tervek alapján valóban olyan sportkomplexum épül városunkban, amelyre már most büszkék lehetünk. A háromezer négyzetméteres csarnoktér, amelyben öt egész pálya és két félpálya található, a teleszkópos lelátók, amelyek 3500 néző befogadására alkalmasak és a minden igényt kielégítő kiszolgálóhelyiségek biztosítják, hogy Miskolcon a kosárlabda a rangjának megfelelő elhelyezést fog kapni. Ami ezt a rangot közelebbről illeti, a DVTK női kosárlabda csapata meggyőződésem, hogy az ország egyik, ha nem a legjobb női kosárcsapata. Számos bajnoki ezüst- és bronzérem és kupagyőzelem mutatja, hogy Miskolcon a kosárlabdát játékosok, edzők és szurkolók egyaránt halálosan komolyan veszik. Eredményes munkát kívánok a most kezdődő megvalósításhoz!


- Miskolcon tényként kezeljük, hogy a sport a város kulturális életének a része, gazdasági élet fontos eleme - vette át a szót dr. Alakszai Zoltán, Miskolc Megyei Jogú Város jegyzője. - A sportfejlesztésekkel az idegenforgalom és egészségturisztika egyik olyan új területét nyitottuk meg, amely a jövőben újabb húzóágazata lehet városunknak.
Fontos célunk, hogy Miskolcon sikeres legyen a sportélet, és a versenysporttal szervesen együtt éljen a szabadidős sport. Városszerte számtalan felújítás és sportberuházást követően hatalmasat léptünk előre, amikor elkészül az Év Stadionja címet elnyert diósgyőri stadion. Nemrégiben pedig átadtuk a DVTK Medical Centert, a város új sportegészségügyi központját.
A sport városépítő erővé vált, és az élet szinte minden területére hatással van. Mert a sport nem csak szórakoztat, nem csak egészséges társadalmat teremt, hanem infrastruktúrát, gazdaságot fejleszt. Az eredmények és sikerek pedig tovább öregbítik Miskolc jó hírnevét.
Vitathatatlan, hogy Miskolcnak szüksége lesz erre a létesítményre. Több szempontból is. Gondolnunk kell az utánpótlás nevelésre, az újabb sportológenerációkra, akik elsődleges kedvezményezettjei lesznek. És számolnunk kell azzal is, hogy városunk egyre több hazai, nemzetközi és világversenynek ad otthont. Az utóbbi időben olykor már szűkösnek bizonyultak a meglévő, a versenyek megrendezésére alkalmas helyszínek.
A sporttal együtt jár a közösségben való gondolkodás. Erre gondolunk, amikor a diósgyőri multifunkcionális csarnok alapkövét letesszük.

- Az MKOSZ vezetése hosszú évek óta arra ösztönzi a tagszervezeteit, hogy a lehetőségeikhez mérten, de a látvány-csapatsportágak TAO támogatási lehetőségeit felhasználva olyan beruházásokat, olyan fejlesztéseket hajtsanak végre, amik hosszú távon szolgálhatják ennek a sikeres sportágnak az érdekeit - folytatta Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára. - Magyarországon a kosárlabda sportág sikeres. A legfelsőbb bajnoki osztályokban vívott mérkőzések izgalmasak, és jelentős érdeklődésre tartanak számot.
A felnőtt válogatottjaink nemzetközi szinten is jegyzett eredményeket érnek el. A klubcsapataink - köztük az Aluinvent DVTK - évről-évre Európában képviselik Magyarországot. De utánpótlás szinten sem kell panaszkodnunk, hiszen korosztályos válogatottjaink folyamatosan szállítják a szebbnél-szebb eredményeket, míg a 3x3-as felnőtt válogatottunk világbajnoki ezüstérmes lett, és kivívta az olimpiai selejtezőn való részvételt.
Egy sportág csak akkor lehet sikeres, ha az utánpótlás-nevelésre is kiemelt figyelmet fordít, és szisztematikus munkát végez egy előre meghatározott stratégia szerint. Ezt akkor lehet végrehajtani, ha megfelelő sportszakembereket, megfelelő eszközöket és megfelelő infrastruktúrát biztosítunk ehhez. Ez az oka annak, hogy az MKOSZ stratégiailag támogatja a tornatermek, munkacsarnokok és sportcsarnokok felújítását, illetve újak építését. Biztos vagyok benne, hogy ez a csarnok méltó helyszínt biztosít majd a diósgyőri női kosárlabda számára. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki a projekt megvalósításában részt vesz, és ahhoz hozzájárul. Nincs felső határa annak, ahová fejleszteni lehetne a női kosárlabda támogatását Miskolcon, maga a kosárlabda csapat mindent megtesz azért, hogy megfelelő szintre fejlődjön. A projekt megvalósításához sok sikert és jó erőt kívánok!

- Minden túlzás nélkül mondhatom, hogy ismét egy sporttörténelmi pillanatnak lehetünk részesei itt Diósgyőrben - zárta Szabó Tamás, a DVTK főtitkára. - Magyarország Kormányának és a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének támogatásával a diósgyőri sportolók egyik nagyon régi álma válik valóra: saját multifunkciós sportcsarnokot kap a DVTK és elsősorban a DVTK többszörös Magyar Kupa-győztes női kosárlabda csapata és annak utánpótlása. Amikor 8 évvel ezelőtt, a diósgyőri női kosárlabda „újraindításakor” a jövőt tervezgettük, az lebegett a szemünk előtt, hogy visszahelyezzük Miskolcot a magyar és az európai kosárlabda térképére. Nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy támogatóink és lelkes közönségünk segítségével sikerrel jártunk, hiszen Magyar Kupa-győzelmet és érmeket, valamint két magyar bajnoki ezüstérmet szereztünk, és a miskolci csapatok közül egyedüliként immár hetedik éve folyamatosan ott vagyunk az európai kupaporondon is.  Sőt idén már csak egy hajszálnyival maradtunk le a kosárlabda bajnokok ligája, az Euroliga csoportküzdelmeiről. Természetesen a felnőtt csapat mellett nagy hangsúlyt fektetünk az utánpótlás-nevelésre is, és elmondhatjuk, hogy az elmúlt évek alapján a DVTK az egyik, ha nem a legeredményesebb vidéki kosárlabda utánpótlásnevelő műhely. Több saját nevelésű játékosunk már felnőtt csapat keretéhez tartozik, és reményeink szerint hosszú távon ők alkotják majd a csapat gerincét, és meghatározó szerepet vállalhatnak a magyar válogatott sikereiből is. Az a célunk, hogy az új sportcsarnokhoz felnőjön az első csapat eredményessége is, és a lehető leghamarabb megszerezzük a csapat történetének első bajnoki aranyérmét, amihez szeretnénk kérni a jövőben Miskolc városának kiemelt támogatását. Az új modern sportcsarnokkal a DVTK lehetőséget kap arra is, hogy Magyarország Kormányának szándékaival összhangban immár világversenyek megrendezését is fel tudja vállalni. Azzal kezdtem, hogy ez egy történelmi pillanat, egy mérföldkő a DVTK történetében, de ugyanakkor Miskolc városának történetében is, mivel jövőre lesz fél évszázada, hogy megnyitották a régi városi sportcsarnokot. Rendkívül büszkék vagyunk rá, hogy a DVTK ezzel az új multifunkciós sportcsarnokkal hozzá tud járulni Miskolc fejlődéséhez, hasonlóan, ahogy Miskolc városa is jelentősen tudja segíteni a DVTK előrelépését. Bízom benne, hogy a város a DVTK közötti szinergia a jövőben a korábbiaknál is hatékonyabban tudja majd szolgálni az egész régió fejlődését, és hozzájárul Miskolc régióközponti szerepének további erősödéséhez!


A multifunkciós sportcsarnok

A multifunkciós sportcsarnok főbejáraton belépve egy előcsarnokba érkezünk, innen vezet az épület főlépcsője az emeletekre. Az előcsarnokhoz recepció, büfé és vizesblokk kapcsolódik. Az előcsarnokból közvetlenül bejuthatunk az 51x64 méteres csarnoktérbe.

A háromszintes (földszint, plusz két emelet) épületben helyet kap két külön bemelegítő-terem, amelyek együttesen 500 négyzetméteresek. A csapatok, sportolók számára tizenhat öltöző áll majd rendelkezésre, amelyek közül kettő akadálymentesített lesz a mozgásukban korlátozott sportolók számára.

A játékteret behúzható lelátok határolják mind a négy oldalról. Behúzott állapotban 5 szabvány méretű pálya és 2 félpálya fér el a csarnokban, amelyeket leereszthető függönyök választanak el egymástól. Mérkőzésnapon a lelátók kihúzásával a középső főpálya kerül a tér középpontjába.

A második emelet teljes egészében a szurkolókat szolgálja ki. A lépcsőkön felérkezve innen lehet megközelíteni a lelátókat, ezen a szinten két büfé és megfelelő számú vizesblokk szolgálja a szurkolók komfortérzetét. A felső szinten a VIP rész a keleti oldalon, sajtó számára kialakítandó közvetítő állások a nyugati lelátó tetején kapnak helyet.