A csak holland kosárlabdázókkal felálló Orange Blizzards nem egy klasszikus értelemben vett klubcsapat, hanem ligaválogatott, ebben a formában nem is vesznek részt a holland bajnokságban. Az első osztályú csapatok legjobbjait - köztük utánpótlás- és felnőtt válogatottakat - gyűjti össze a szövetség az Európa Kupára, és ők érkeztek Miskolcra.

Az első fordulójában az Orange Blizzards hazai pályán szenvedett 72-63-as vereséget a DIKE Napoli ellen, míg az Aluinvent DVTK idegenben verte 77-73-ra a Valosun KP Brno csapatát. A főpróba még sikeresebb volt, a PINKK csapatát bajnoki mérkőzésen 90-46-ra sikerült lemosni.


Az Aluinvent DVTK a Czank Tímea, Rasheed Rita, Taccjana Lihtarovics, Alyssia Brewer, Horti Dóra kezdőötössel állt fel a kezdéshez. A vendégek dobhattak először kosárra, de lejött, a lepattanót Horti szedte le, az ellentámadás végén pedig Brewer kezdte meg a pontgyártást. J. Bettonvil egyenlített, azonban Rasheed két büntetőjével ismét a Diósgyőr vezetett (4-2). Ndiba egy könnyű kosárral újfent egyenlített, azonban Lihtarovics betörése után ismét itt volt az előny (6-4). A vendégek 3 perc alatt összegyűjtötték az öt személyi hibát, így Brewer már a saját palánk alatt elszenvedett lökés után is büntetőt dobhatott, az egyik ment be (7-4). Jó védekezést követően újra ő dobott kosarat, de a büntetővel ezúttal is meggyűlt a baja, nem ment be a ráadás. Ekkor beindult a diósgyőri gyorsvonat, előbb Lihtarovics, majd Czank dobott ziccert lerohanást követően, utóbbi a belarusz játékos önzetlenségének köszönhetően (13-4). A vendégek mestere időkéréssel és cserékkel próbálta levegőhöz juttatni csapatát, ami sikerült, mert Klerx két duplát is bevágott, miközben hazai oldalon csak Horti volt eredményes egy büntetőből (14-8). Miután oldalról egy középtávoli dobást is értékesített, Tina Jovanović állt be helyette, míg Rasheed Ritát Horvát Bernadett váltotta. Egymás után öt pontot dobott a holland csapat (Klein két büntetőt, Ndiba egy hármast) és feljöttek 3 pontra (16-13), ezért Maikel López is kikérte első idejét. A folytatásban Jovanović egy büntetőt értékesített, Boessart pedig távolról sem tévesztett célt (17-16). Újabb lehetőségéből is csak egyet használt ki a büntetővonalról, a többiek azonban még ennyi pontot sem szereztek egy ideig (18-16). A kosárcsündet a Lihtarovics helyett beálló Bálint Réka törte meg, és mivel több pont már nem esett, 20-16-os előnynél fújhatott először a két csapat.

A második tíz percet a pályán kezdte Szécsi Orsolya (Brewer helyett) és 9 másodperc után szép blokkal mutatkozott be. J. Bettonvill nyitotta a negyedet, majd Jovanović a fault ellenére bedobta, majd pontos volt a ráadás is. A következő támadásban sportszerűtlen hiba miatt Szécsi két büntetőt dobhatott, és be is dobta (25-18). A palánkok alatt élesedett a küzdelem, már a dobási kísérletért is keményen meg kellett küzdeni. Horti tért vissza először a kezdőcsapatból, illetve D’shara Strange is lehetőséget kapott. A vendégeknél Ndiba ragadta magához a kezdeményezést és 2+1, majd 2 pontjával 25-23-ra ismét felzárkóztak a hollandok. Strange első kosarát szerezte Lihtarovics passza után, azonban Bröring duplája és Kleef triplája után a mérkőzés során először vezettek a vendégek (27-28). Maikel López gyorsan időt kért, Horti pedig két büntetőt értékesítve visszavette az előnyt (29-28). A másik oldalon Bröring, majd ismét Horti, valamint Lihtarovics volt pontos a büntetővonalról (33-30). Klein akciókosarat dobott, miként másfél perc múlva Brewer is (35-32). Közte eladott labdákat, rossz passzokat, pontatlan dobásokat láthatott a szépszámú közönség. Klerx kosarára Brewer válaszolt középtávolról, Kuijt a hárompontos vonalon túlról, Rasheed büntetőből volt eredményes. Sajnos csak egyszer, így ismét egy pontra apadt a különbség (38-37). Fél perccel az első félidő vége előtt Ndiba csak egy büntetőből szerzett pontot, míg Szécsi huszonnyolc másodperccel később egy látványos félfordulatból eleresztett dobással beállította a félidő végeredményét (40-38). A szoros eredmény egyik oka a hárompontosok értékesítése, míg a DVTK hat kísérletből egyszer sem talált a gyűrűbe, a vendégek négy triplával is hizlalták pontjaik számát.

2015/2016 EK: Aluinvent DVTK - Orange Blizzards 1
Tina Jovanović 13 ponttal járult hozzá a sikerhez (Fotók: Szabó Krisztián)


A harmadik negyed is távoli dobásokkal folytatódott, ami nem ment be Rasheednak, az beesett Klerxnek (40-41). Látványosan nem ment a pontszerzés egyik oldalon sem, végül Horti három perc után szerezte meg az első diósgyőri kosarat (42-41). Klerx egy büntetőt értékesített, a másik oldalon ismét kimaradt egy hármas, azonban a következő támadásban Czank szép kosarat szerzett a palánk alól, majd Rasheed rohant végig a pályán és nem hibázott ziccerben (46-42). Jovanović klasszikus befordulós centerkosarával hat, Rasheed büntetőjével 7 pontra nőtt a különbség (49-42), zúgott is a csarnokban az Aida győzelmi indulója. Jovanović is csak félmunkát végzett a büntetővonalról, a vendégek pedig a hármasokban bíztak, Bröring már csapata hatodik ilyen kosarát dobta, 18 kísérletből. Brewer két, L. Bettonvil és Jovanović egy-egy büntetőt dobott be, azonban a lepattanóval induló támadás végén hozzátett egy duplát a szerb játékos (54-46). A hollandok már a “világ végéről” is dobtak, mint egykor Madaras Judit, de kevesebb sikerrel. Jovanović viszont sorra szerezte e pontokat, előbb büntetőből, majd horogdobással, amivel először nőtt tíz pont fölé a különbség (57-46). 22 másodperccel a negyed vége előtt Bálint végre megdobta az első diósgyőri triplát és nem sokon múlt, hogy a dudaszó előtt megismételje teljesítményét (60-46). A DVTK harmadszor is 20 pontot dobott, azonban ebben a tíz percben sikerült 10 alatt tartani az ellenfelet.

A záró negyed sem kosáresővel indult, három perc alatt mindössze Brewer dobott egy hármast. A DVTK védekezését dicséri, hogy volt olyan támadás, amit dobási kísérlet nélkül zárt az Orange Blizzards. Remy de Wit időkéréssel próbált lökést adni tanítványainak, de hiába, mert Bálint dobott kosarat (65-46). Öt perc kellett ahhoz, hogy a nem is feltétlenül fizikailag, hanem fejben elfáradó hollandok megszerezzék első pontjukat, Klerx értékesített egy tempódobást (65-48). Brewer büntetőből szerezte meg 15. és 16. pontját, Horti úgyszintén a vonalról a tizediket, míg Klerx csapata 28. triplakísérletéből a hetediket dobta be (68-51). Szécsi előbb akcióból, majd a büntetővonalról volt eredményes (72-53). Időközben a vendégeknél a várakozásoknak megfelelően sok volt a személyi hiba, már öten jártak négynél a hajrá kezdetén. Szabó Petra is beállhatott. Ndiba egy büntetőt dobott be, Horti pedig faulttal értékesített egy saját maga által kiharcolt ziccert. A ráadás sajnos nem ment be, de Klerx és Szabó már pontos volt (76-57). Zúgott a vastaps a csarnokban és Horti dudaszó előtt hármasánál az is talpra ugrott, aki addig nem állt.

Együtt minden sikerül! - hangzott a lányok csatakiálltása, mielőtt bezsebelték volna a szurkolóktól a jól megérdemelt grtulációkat.

Alyssia Brewer dupla-duplát ért el (16 pont, 11 lepattanó), de Horti sem sokkal maradt el ettől (15 pont, 8 lepattanó), azonban az egész csapat kivette a részét a sikerből.

2015/2016 EK: Aluinvent DVTK - Orange Blizzards 2
Fotók: Szabó Krisztián


Női kosárlabda Európa Kupa G-csoport 2. forduló

Aluinvent DVTK Miskolc - Orange Blizzards 79-57 (20-16, 20-22, 20-8, 19-11)

Miskolc, Generali Aréna, 1400 néző. Játékvezető: Andrej Sarapa (belarusz), Milan Nedović (szlovén), Martin Horozov (bolgár).
Aluinvent DVTK: Czank 4, Lihtarovics 6, Rasheed 6, Brewer 16/3, Horti 15/3. Csere: Jovanović 13, Horváth B., Bálint 9/3, Szécsi 6, Strange 2, Szabó P. 2. Vezetőedző: Maikel López.
Orange Blizzards: Bröring 7/3, Klein 4, L. Bettonvil 1, Ndiba 12/3, J. Bettonvil 6. Csere: Kuijt 3/3, Klerx 18/9, Boesaart 3/3, van Kleef 3/3, Westerik. Vezetőedző: Remy de Wit.

Nyilatkozatok

Maikel López: Sokkal keményebb mérkőzés volt, mint azt a végeredmény tükrözi. Az ellenfelünk jó csapat, tele fiatal tehetséges játékosokkal, akik védekezésben több taktikai variációval is készültek. Végül a harmadik negyedtől rájuk tudtuk erőltetni a tempónkat és győztünk.
Remy de Wit: Mindenekelőtt gratulálok ellenfelünknek. A mérkőzés előtt tudtuk, hogy a palánk alatt magassági fölényben van a DVTK. Az első félidőben szoros mérkőzést játszottunk, sikerült kizökkenteni a DVTK-t a ritmusából, sok eladott labdára kényszerítettük őket. A második félidőben védekezést váltott a Diósgyőr és felőröltek minket.

Tina Jovanović: - Az elejétől nehéz mérkőzést játszottunk,a védekezésünket a harmadik negyedben találtuk meg. Egy lépéssel közelebb kerültünk a célunkhoz, büszke vagyok a csapatunkra. Folytatnunk kell a kemény munkát és akkor még jobbak leszünk.
Maaike Klein: Az első félidőben jól játszottunk, a harmadik negyedben azonban elhúzott a DVTK és már nem tudtunk visszajönni a mérkőzésbe.

A mérkőzés részletes statisztikája

A csoport másik mérkőzésén a DIKE Napoli 68-60-ra győzött Nápolyban a Valosun KP Brno ellen.

Szólj hozzá a DVTK hivatalos facebook oldalán!