A Mezőkövesdi SE 1975. január 31-én alakult. A sárga-kék színeket viselő klub többnyire a harmad- és negyedosztályban szerepelt. 2006/2007-es évben az NB III. Mátra csoport 3. helyén végeztek, de az MLSZ az NB II . feltöltése érdekében felkérte őket, hogy induljanak el a másodosztályban. A felkérésnek eleget téve először indulhattak az NB II.-ben. A 2007/2008-as szezonban megszerzett 4 győzelmük azonban csupán a 16.helyhez - és a kieséshez - volt elegendő.

Ezt követően viszont igazi sikertörténet az övék. Az NB III-at magabiztosan nyerték és jutottak fel ismét. Újoncként pedig az előkelő 5. helyen végeztek tavaly az NB II. Keleti csoportjában, ami a klub történetének legnagyobb sikere.A tavalyi bajnokságban a legtöbb gólt - számszerint 11-et - Bogdány Csaba szerezte kövesdi szinekben.

Ebben az idényben is remekül szerepelnek Huszák Géza fiai. 56 ponttal a tabellán a 3. helyen állnak úgy, hogy csapatuk - a Nyíregyháza mellett - a legkevesebb gólt kapta a bajnokságban (18-at). A házi góllövőlistájukat az NB I-es rutinnal is rendelkező középhátvéd, Vámosi Csaba vezeti 9 találattal.

Egymás ellen

A DVTK és a Mezőkövesd eddig még nem játszott egymással bajnoki mérkőzést a Matyó fővárosban. A Magyar Kupában azonban találkozott már a két csapat: 2007. szept. 26-án, Mezőkövesden Simon, Douva és Rebecsák góljával és 3-1-es végeredménnyel lépett tovább a Diósgyőr. Ezen kívül felkészülési mérkőzéseken láttuk vendégül az MSE-t.

A vendégek játékoskeretét böngészve több mint féltucat olyan játékost is találhatunk, akik korábban viselték a Diósgyőr mezét. A kapus Szántai Levente, a védelem ikertornyai, Vámosi Csaba és Elek Norbert, a középpályás Lakatos Béla, a gólfelelős Szabó Viktor, a rutinos Sivák Sándor, vagy a Bőcsról a télen igazolt Jeremiás Gergő is szolgálta egykor a DVTK-t. A fiatal Kovács Bence, aki tavaly mutatkozott be csapatunkban az NB I-ben, most csupán kölcsönben szerepel a Mezőkövesdben.

Elek Norbert (bal szélen) és Szántai Levente (kapus) is volt már a Diósgyőr labdarúgója (fotó: bp)


Ehhez a a "mini Diósgyőrhöz" természetesen egy Diósgyőri kötődésű vezetőedző is dukál. A kövesdiek trénere, Huszák Géza abszolút megfelel ennek a kritériumnak, hiszen játékosként, pálya- és vezetőedzőként is megfordult a DVTK-nál. Játékosként 100 mérkőzésen 15 gólt szerzett (NB I-ben 4/1, NB II-ben 96/14) piros-fehér színekben, míg vezetőedzőként 26 mérkőzésen (7 NB I-es és 19 NB II-es) dirigálta a vasgyári csapatot.

Az őszi mérkőzés jegyzőkönyve:

Diósgyőri VTK - Mezőkövesd-Zsóry SE 1-3 (0-1)

Miskolc, Diósgyőri Stadion, 1200 néző. Jv: Böcskei Balázs (Péter Tamás, Hofbauer Roland)
DVTK: Rados - Illés, Horváth G., Gal, Gohér - Granát, Dobos, Lippai, Faggyas - Menougong, Roszel.Vezetőedző: Benczés Miklós.
Mezőkövesd: Szántai - Kaszás, Vámosi, Elek, Éles -. Hegedűs, Lakatos, Sivák, Bogdány - Szabó V., Husanik.Vezetőedző: Huszák Géza

Csere: Illés helyett Zsivoczky a 34., Roszel helyett Szabó P. a 68. percben, Hausanik helyett Kovács B. a 84., Sivák helyett Robson a 87., Bogdány helyett Robson a 88. percben.
Sárga lap: Hegedűs a 28., Lippai a 62., Faggyas a 63., Sivák a 73., Lakatos a 90. percben.
Gól: Vámosi (0-1) a 22., Lippai (1-1) az 58., Sivák (1-2) a 83., Szabó V. (1-3) a 86. percben.




forrás: Varga Lajos - A futball-labda diósgyőri útja (kézirat)